Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
De garage John Banville 22/04/2024
Constant Permeke J. Declercq en I. Gheeraert (red.) 22/04/2024
Alle rafelranden van Europa. De geschiedenis van Europa en zijn buren Ivo van de Wijdeven 22/04/2024
De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever. Een biografie Sandra Langereis 22/04/2024
De zus. Het verhaal van het meesterbrein achter Kim Jong-un Sung-Yoon Lee 22/04/2024
Styx Bavo Dhooge 22/04/2024
Tragedies. Vertaald en toegelicht door Patrick Lateur Aischylos 15/04/2024
De mooiste geschiedenis van België. Het verleden van een land door de ogen van de grootste schilders Jos Vandervelden 15/04/2024
De ontdekking van Holland Jan Brokken 15/04/2024
Verdwenen stad. Hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald Willy Lindwer en Guus Luijters 15/04/2024
Door Duitse puinen Bert Cornelis 15/04/2024
Inspired by Dudok. De 50 beste werken in zijn stijl ter wereld Joke Reichardt en Peter Veenendaal 15/04/2024
Erfgoed op de vlucht. Duitse bezetters, Vlaamse meesterwerken, een Waals kasteel Bert Govaerts 15/04/2024
Man van vele oorlogen Jonas Boets 15/04/2024
Het sneeuwklokjesbos Annejet van der Zijl 15/04/2024
De uitbreiding. Roman (vert. Wil Boesten) Robert Menasse 15/04/2024
De prijs van de twijfel Jo Claes 15/04/2024
De meisjes van de katoenfabriek (vert. Edith Sybesma en Neeltje Wiersma) Susanna Alakoski 15/04/2024
Romeinse kruisiging Ruben van Wingerden 15/04/2024
KZ-syndroom. Een litteken dat nooit verdwijnt Henri Heimans en Dirk Verhofstadt 15/04/2024
12345678910...Laatste

De zeemogendheden. Hoe een maritieme mentaliteit de vrije wereld maakte

Andrew Lambert
De zeemogendheden. Hoe een maritieme mentaliteit de vrije wereld maakte
Omniboek, 2019, 479 blz., EUR 34,99

Andrew Lambert laat in De zeemogendheden zien Hoe een maritieme mentaliteit de vrije wereld maakte, zoals de ondertitel van zijn fascinerende studie luidt.De auteur is hoogleraar maritieme geschiedenis aan King’s College in Londen en lid van de Royal Historical Society. Hij schreef en presenteerde voor de BBC de serie War at Sea over de Royal Navy. Zijn achtergrond speelt ook mee in het voorliggende boek.
Lambert vertelt het verhaal van de opkomst en de ondergang van vijf zeemogendheden, namelijk Athene, Carthago, Venetië, de Nederlandse Republiek en Engeland. Door hun geschiedenis in een langetermijnperspectief te plaatsen wil hij de betekenis en de impact van de zeemogendheden achterhalen 
Daarbij hanteert hij het concept ‘zeemogendheid’ in een specifieke betekenis. De zee kan immers niet het voorwerp zijn van permanente controle of absolute heerschappij, zoals dat wel mogelijk is over land. Dat impliceert dat maritieme heerschappij verschilt van controle over land en gericht is op een andere finaliteit. Een zeemogendheid is voor hem dan een (stads)staat die bewust koos voor een identiteit als zeemogendheid. Die identiteit was de combinatie van een inclusieve politiek of minstens een oligarchisch/ republikeins politiek model en maritieme handel, van overzeese expansie en eindeloze nieuwsgierigheid.
Zeemogendheden verschilden dus structureel van continentale staten of imperia, zoals het Romeinse rijk of het Chinese keizerrijk, Frankrijk of Rusland, die soms wel een machtige oorlogsvloot hadden, maar handelaars en financiers van politieke macht uitsloten. Ideologische tegenstellingen speelden dus evenzeer mee in oorlogen – zoals de Punische met de uiteindelijke vernietiging van Carthago – als politieke en economische rivaliteiten.
Die zeemogendheden benutten ten volle de mogelijkheden van de zee, zodat ze boven hun gewicht konden spelen. Daarbij ging het hen niet om gebiedsuitbreiding, dan wel om handel en voorspoed. In hun discours bouwden ze bewust voort op elkaars ervaringen. Zo spiegelde Venetië zich aan Carthago in de rivaliteit met de Habsburgers en het Ottomaanse rijk, en andersom was Engeland Napoleons Carthago. De overwinning op de Spaanse Armada (1588) was dan weer Engelands Salamis!
De betekenis van zeemogendheden lag hierin dat zij volgens Lambert de globale economie en de liberale waarden die de huidige westerse wereld bepalen, schiepen. De culturele erfenis van de zeemogendheden is volgens hem dan ook opgegaan in de collectieve identiteit van de westerse liberale handelsnaties. De westerse zeemachtcultuur wordt vandaag geconfronteerd met de vijandigheid van hegemoniale continentale machten, zoals de Sovjet-Unie / Rusland, recentelijk van de volksrepubliek China, staten die absoluut willen voorkomen dat hun onderdanen de politieke systemen van het westen zouden overnemen.
Andrew Lambert schreef een prikkelende en erudiete studie. Zijn werk is een typisch product van de Britse maritieme historiografie en zou goed kunnen dienen als uitgangspunt voor een televisieserie. Toch blijft zijn verhaal voor de ene zeemogendheid al meer plausibel dan voor de andere en soms heeft de auteur veel woorden nodig om zijn punt te maken. Het lezen van deze studie vraagt dan ook de nodige aandacht om bij de les te blijven.

[Walter Smits - 04/02/2020]