Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
In Birkenau. Een getuigenis Rosa de Winter-Levy 21/03/2023
Op weg naar een luisterende kerk. Synodale ervaringen in verleden en heden Jos Moons, Karim Schelkens, en Sjoerd Mulder (red.) 21/03/2023
Schwalbe. Het verzwegen verhaal van het Belgisch voetbal tijdens Wereldoorlog II Kurt Deswert 21/03/2023
Kind van Maria en Mao. Het verhaal van een generatie Jos Palm 21/03/2023
Bedekt. Een antropologische geschiedenis van de cache-sexe Philip E.V. Van Kerrebroeck 21/03/2023
Alles onder controle. Leven in de kieren van de Chinese dictatuur Eva Rammeloo 21/03/2023
Opstand in de Nederlanden. De Tachtigjarige Oorlog 1568 – 1648 Arnout van Cruyningen 21/03/2023
Over de betekenis van muziek (vert. Thomas Crombez) Susanne Langer 21/03/2023
Leven en werk van Jan Veth. Bezorgd, geïllustreerd en toegelicht door Anton van der Lem Johan Huizinga 21/03/2023
Het verhaal van Vlaanderen. De geschiedenis van de prehistorie tot nu Harry De Paepe 21/03/2023
Het paard van mijn vader Jozef Deleu 14/03/2023
Carlota. De vrouw die rozen at Kristien Dieltiens 14/03/2023
Troje is nooit veroverd! Trojaanse redevoering - Or. 11 (vert. Floris Overduin) Dio Chrysostomus 13/03/2023
Vrijheid en duisternis. Hoe “Dialectiek van de verlichting” het boek van de eeuw werd Martin Mittelmeier 13/03/2023
Het Delft van Vermeer Esther Scholten en Hester Schölvinck (red.) 13/03/2023
De vuurtoren van Stalingrad Iain MacGregor 13/03/2023
Tijdgeest. Een perspectief op mens en tijd Rik Torfs 13/03/2023
Iconen Erik Vlaminck 13/03/2023
Geheugen, geschiedenis, beschaving Mira Feticu 13/03/2023
Koude oorlogsbuit. Totalitarisme. Over Stalin, archieven en Hannah Arendt. Een politiek essay Charles Ducal 13/03/2023
12345678910...Laatste

Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van wijn

Fik Meijer en Ilja Gort
Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van wijn
Prometheus, 2022, 288 blz., EUR 23,99
ISBN: 9789044652086

Griekse symposia en Romeinse bacchanalen: daar stellen we ons liters wijn bij voor. Maar hoe die wijn in de oudheid werd geproduceerd, en hoe de Grieken en Romeinen zelf over wijn dachten, daarover zijn we minder geïnformeerd. Classicus Fik Meijer en wijnboer Ilja Gort sloegen daarom de handen in elkaar en brachten al hun kennis over oudheid en wijn samen in een boek.  
In ‘Wijn als een Romein’ leggen zij eerst uit hoe de wijncultuur is ontstaan en de mediterrane wereld heeft veroverd. Daarna valt hun boek uiteen in twee grote delen: wijn in Griekenland en wijn in Rome. Er zit chronologie in hun verhaal, ze eindigen ook met de val van het Romeinse rijk, maar binnen elk deel behandelen ze vooral thematisch de vele aspecten van wijn: de wijnstokken, de druiven, de wijngaarden, het wijnservies, de import en export van wijn, het plezier en de gevaren van wijndrinken … Er is werkelijk geen vraag over wijnbouw en het wijndrinken die niet aan bod komt. 
Het boek vormt een aaneensluiting van zeer behapbare stukjes met duidelijke tussentitels. Het verhaal is daarom ook goed te volgen voor wie weinig weet over de oudheid of geen wijnkenner is. Omdat Meijer en Gort hun thema heel ruim benaderen, kom je ook veel te weten over andere domeinen uit de oudheid: religie, filosofie, literatuur, mythologie, feesten, transport, oorlogen, handel en landbouw. Voor de informatie over de productie en de verspreiding van de wijn, verwijzen de auteurs vaak naar archeologische vondsten. Voor de visie op wijndrinken en dronkenschap putten de auteurs uit werken uit de oudheid, zoals die van Plinius de Oudere, Horatius, Juvenalis, Martialis, Petronius en Ausonius. 
Meijer en Gort vormen een complementair duo: de een is een kenner van de oudheid, de ander weet alles over wijn. Wat ze delen, is overduidelijk hun liefde voor het onderwerp. Doorheen het boek lassen beide auteurs geregeld even een persoonlijke uitweiding in. Bij Meijer gaat het dan vaak over vondsten in de onderwaterarcheologie, een discipline waar hij heel gepassioneerd weet over te vertellen, of over leuke wijnanekdotes die hij bij schrijvers uit de oudheid heeft gelezen. 
Gort neemt de technische kant van het wijnverhaal voor zijn rekening en geeft ook enkele concrete wijntips, waarbij hij niet enkel oog heeft voor Griekse en Romeinse wijnen, maar zelfs wijnen uit Armenië of Israël suggereert. Hij zorgt ook voor de link naar wijn in modernere tijden, door in te gaan op bv. de toevoeging van sulfiet, de introductie van het wijnglas of de uitvinding van de champagnefles. Beide auteurs hebben een vlotte schrijfstijl, maar Gort probeert soms te beeldrijk en grappig te zijn. Bovendien komt de eigen inbreng wat geforceerd over, omdat gelijkaardige informatie en anekdotes ook in de algemene tekst verwerkt zijn. Maar de passie waarmee ze over wijn schrijven werkt aanstekelijk en nodigt uit een fles te kraken. 

[Katrien Vanacker - 20/01/2023]