Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
De wapenstok en het kruis. De cynische symbiose tussen Poetin en de Russische kerk Lucy Ash 05/05/2025
Heim (vert. Lies Lavrijsen) Caroline De Mulder 05/05/2025
De verdwijningen van Londres 38. Over Pinochet in Engeland en een nazi in Patagonië Philippe Sands 05/05/2025
Het bos en de rivier. Over Anselm Kiefer en zijn kunst Karl Ove Knausgård 05/05/2025
Het krijtstrepen verzet en de broers Van Hall, 1943-1945 Willem de Bell 05/05/2025
Nieuwgriekse geschiedenis. De Griekse wereld van de late middeleeuwen tot vandaag Pieter Borghart 05/05/2025
Een nieuwe omgang met comfort. Innovaties in verwarming en ventilatie, 1840-1920 Natasja Hogen 05/05/2025
Uit eten in Amsterdam. Vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis Maarten Hell en Charlotte Kleyn 05/05/2025
De Ware Vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt Luc Panhuysen 05/05/2025
Het verdriet van Elisabeth van Culemborg. Bloei en ondergang van een adellijke dynastie, 1400-1555 Wijnand W. Mijnhardt 05/05/2025
Ooggetuigen van de bevrijding, september 1944-mei 1945 Bram de Graaf 05/05/2025
Een einde en een begin. Hoe de zomer van ’45 de wereld veranderde Oliver Hilmes 05/05/2025
De brug met drie bogen (vert. Henne van der Kooy) Ismail Kadare 05/05/2025
Verzetsvrouwen. Een onderbelichte geschiedenis Agnes Cremers en Mark Bergsma 05/05/2025
De schrijfster en de nachtegaal. Briefwisseling 1839-1849 (vert. Rosalien van Witsen) George Sand & Pauline Viardot 05/05/2025
Hannibal & Gideon Maarten Inghels 05/05/2025
Voortschrijdend inzicht. Beschouwingen (vert. Ronald Vlek) Julian Barnes 05/05/2025
Wildeman. Het leven van Paul Gauguin Sue Prideaux 05/05/2025
Grace (vert. Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman) Paul Lynch 05/05/2025
De Damiaanhoeve Chris De Stoop 05/05/2025
12345678910...Laatste

Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van wijn

Fik Meijer en Ilja Gort
Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van wijn
Prometheus, 2022, 288 blz., EUR 23,99
ISBN: 9789044652086

Griekse symposia en Romeinse bacchanalen: daar stellen we ons liters wijn bij voor. Maar hoe die wijn in de oudheid werd geproduceerd, en hoe de Grieken en Romeinen zelf over wijn dachten, daarover zijn we minder geïnformeerd. Classicus Fik Meijer en wijnboer Ilja Gort sloegen daarom de handen in elkaar en brachten al hun kennis over oudheid en wijn samen in een boek.  
In ‘Wijn als een Romein’ leggen zij eerst uit hoe de wijncultuur is ontstaan en de mediterrane wereld heeft veroverd. Daarna valt hun boek uiteen in twee grote delen: wijn in Griekenland en wijn in Rome. Er zit chronologie in hun verhaal, ze eindigen ook met de val van het Romeinse rijk, maar binnen elk deel behandelen ze vooral thematisch de vele aspecten van wijn: de wijnstokken, de druiven, de wijngaarden, het wijnservies, de import en export van wijn, het plezier en de gevaren van wijndrinken … Er is werkelijk geen vraag over wijnbouw en het wijndrinken die niet aan bod komt. 
Het boek vormt een aaneensluiting van zeer behapbare stukjes met duidelijke tussentitels. Het verhaal is daarom ook goed te volgen voor wie weinig weet over de oudheid of geen wijnkenner is. Omdat Meijer en Gort hun thema heel ruim benaderen, kom je ook veel te weten over andere domeinen uit de oudheid: religie, filosofie, literatuur, mythologie, feesten, transport, oorlogen, handel en landbouw. Voor de informatie over de productie en de verspreiding van de wijn, verwijzen de auteurs vaak naar archeologische vondsten. Voor de visie op wijndrinken en dronkenschap putten de auteurs uit werken uit de oudheid, zoals die van Plinius de Oudere, Horatius, Juvenalis, Martialis, Petronius en Ausonius. 
Meijer en Gort vormen een complementair duo: de een is een kenner van de oudheid, de ander weet alles over wijn. Wat ze delen, is overduidelijk hun liefde voor het onderwerp. Doorheen het boek lassen beide auteurs geregeld even een persoonlijke uitweiding in. Bij Meijer gaat het dan vaak over vondsten in de onderwaterarcheologie, een discipline waar hij heel gepassioneerd weet over te vertellen, of over leuke wijnanekdotes die hij bij schrijvers uit de oudheid heeft gelezen. 
Gort neemt de technische kant van het wijnverhaal voor zijn rekening en geeft ook enkele concrete wijntips, waarbij hij niet enkel oog heeft voor Griekse en Romeinse wijnen, maar zelfs wijnen uit Armenië of Israël suggereert. Hij zorgt ook voor de link naar wijn in modernere tijden, door in te gaan op bv. de toevoeging van sulfiet, de introductie van het wijnglas of de uitvinding van de champagnefles. Beide auteurs hebben een vlotte schrijfstijl, maar Gort probeert soms te beeldrijk en grappig te zijn. Bovendien komt de eigen inbreng wat geforceerd over, omdat gelijkaardige informatie en anekdotes ook in de algemene tekst verwerkt zijn. Maar de passie waarmee ze over wijn schrijven werkt aanstekelijk en nodigt uit een fles te kraken. 

[Katrien Vanacker - 20/01/2023]