Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
Achter de donkere wouden Aleksandr Skorobogatov 17/10/2025
Negentien Negentien Aline Sax 17/10/2025
Totale mobilisatie en andere essays Ernst Jünger 17/10/2025
Mijn zus en andere liefdes (vert. Ineke Lenting) Esther Freud 17/10/2025
Belaagd Christian de Coninck 17/10/2025
Omerta Pol Dehullu 17/10/2025
Thuis bij Ter Borch. Kunstenaarsfamilie in Zwolle Beatrice von Bormann, Sanne van de Kraats, Gerdien Verschoor en Marjorie E. Wiesema (red.) 17/10/2025
Het vaderland in oorlog. Bezetting, bevrijding en verzet Henk van der Linden & Perry Pierik (samenstellers) 17/10/2025
De feestzaal van mijn ouders. Een Vlaamse familiegeschiedenis Els Snick 17/10/2025
Vrouw en meid. Een geschiedenis van het leven binnenshuis. 1550-1950 Caroline Hanken 17/10/2025
Mathilde van Vlaanderen. Koningin van Engeland, de grootste Vlaming ooit? Marijke Verbeke & Fernand Dacquin 17/10/2025
Dagboek van de oudheid. 365 dagen van veldslagen, bacchanalen en goddelijke verhalen Patrick De Rynck 17/10/2025
Kamp Vught, 1942-1944. Daders en drijfveren Bert Oomen 17/10/2025
De Groninger schilderkunst in de 16e en 17e eeuw Joop van Roekel 17/10/2025
Trein naar Kamakura. Japan, een literaire reis Luk van Haute 06/10/2025
De minder bekende broer van Jack (voorw. Rachel Cusk; vert. Roos van de Wardt) Barbara Trapido 06/10/2025
In Nederland gebleven. De geschiedenis van Molukkers, 1951-2025 Henk Smeets en Fridus Steijlen 06/10/2025
The Grand Tour. Bestemming Italië Ariane van Suchtelen (red.) 06/10/2025
De 19 treinen naar Sobibor Elie A. Cohen 06/10/2025
Vier namen. De noodlottige verzetsgeschiedenis van mijn familie Kees Sietsma 06/10/2025
12345678910...Laatste

Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van wijn

Fik Meijer en Ilja Gort
Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van wijn
Prometheus, 2022, 288 blz., EUR 23,99
ISBN: 9789044652086

Griekse symposia en Romeinse bacchanalen: daar stellen we ons liters wijn bij voor. Maar hoe die wijn in de oudheid werd geproduceerd, en hoe de Grieken en Romeinen zelf over wijn dachten, daarover zijn we minder geïnformeerd. Classicus Fik Meijer en wijnboer Ilja Gort sloegen daarom de handen in elkaar en brachten al hun kennis over oudheid en wijn samen in een boek.  
In ‘Wijn als een Romein’ leggen zij eerst uit hoe de wijncultuur is ontstaan en de mediterrane wereld heeft veroverd. Daarna valt hun boek uiteen in twee grote delen: wijn in Griekenland en wijn in Rome. Er zit chronologie in hun verhaal, ze eindigen ook met de val van het Romeinse rijk, maar binnen elk deel behandelen ze vooral thematisch de vele aspecten van wijn: de wijnstokken, de druiven, de wijngaarden, het wijnservies, de import en export van wijn, het plezier en de gevaren van wijndrinken … Er is werkelijk geen vraag over wijnbouw en het wijndrinken die niet aan bod komt. 
Het boek vormt een aaneensluiting van zeer behapbare stukjes met duidelijke tussentitels. Het verhaal is daarom ook goed te volgen voor wie weinig weet over de oudheid of geen wijnkenner is. Omdat Meijer en Gort hun thema heel ruim benaderen, kom je ook veel te weten over andere domeinen uit de oudheid: religie, filosofie, literatuur, mythologie, feesten, transport, oorlogen, handel en landbouw. Voor de informatie over de productie en de verspreiding van de wijn, verwijzen de auteurs vaak naar archeologische vondsten. Voor de visie op wijndrinken en dronkenschap putten de auteurs uit werken uit de oudheid, zoals die van Plinius de Oudere, Horatius, Juvenalis, Martialis, Petronius en Ausonius. 
Meijer en Gort vormen een complementair duo: de een is een kenner van de oudheid, de ander weet alles over wijn. Wat ze delen, is overduidelijk hun liefde voor het onderwerp. Doorheen het boek lassen beide auteurs geregeld even een persoonlijke uitweiding in. Bij Meijer gaat het dan vaak over vondsten in de onderwaterarcheologie, een discipline waar hij heel gepassioneerd weet over te vertellen, of over leuke wijnanekdotes die hij bij schrijvers uit de oudheid heeft gelezen. 
Gort neemt de technische kant van het wijnverhaal voor zijn rekening en geeft ook enkele concrete wijntips, waarbij hij niet enkel oog heeft voor Griekse en Romeinse wijnen, maar zelfs wijnen uit Armenië of Israël suggereert. Hij zorgt ook voor de link naar wijn in modernere tijden, door in te gaan op bv. de toevoeging van sulfiet, de introductie van het wijnglas of de uitvinding van de champagnefles. Beide auteurs hebben een vlotte schrijfstijl, maar Gort probeert soms te beeldrijk en grappig te zijn. Bovendien komt de eigen inbreng wat geforceerd over, omdat gelijkaardige informatie en anekdotes ook in de algemene tekst verwerkt zijn. Maar de passie waarmee ze over wijn schrijven werkt aanstekelijk en nodigt uit een fles te kraken. 

[Katrien Vanacker - 20/01/2023]