De Art Nouveau in België is niet uitsluitend een Brussels fenomeen. De Art Nouveau of Jugendstil of Libertystijl ontstond weliswaar in Brussel met boegbeelden Victor Horta en Paul Hankar op het einde van de 19de eeuw en kende haar hoogtepunt tussen 1898 en 1908. De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van de toen populaire stijl. Maar ook in andere Belgische steden kan je prachtige Art Nouveauhuizen bewonderen. Niet het minst in Antwerpen. De Maatschappij voor Burgerhuizen was een belangrijke bouwpromotor voor de Art Nouveau, vooral in de wijk Zurenborg met als zwaartepunt de Cogels-Osylei, maar ook op het Zuid en zelfs in Borgerhout zijn juweeltjes in Art Nouveaustijl terug te vinden.
Dit uitzonderlijk mooi, interessant en overvloedig geïllustreerd boek is uitsluitend gewijd aan de nog bestaande Art Nouveau in Antwerpen en omgeving. Een twintigtal architecten, die actief waren in de Scheldestad en waarvan de meesten hun opleiding kregen aan de Antwerpse Academie, worden besproken samen met hun belangrijkste realisaties. Dat waren soms volledige huizen, maar soms ook sokkels van standbeelden, glasramen, sgraffito, tegeltableaus e.d. Aan één architect, nl. Paul Cauchie, wordt in een apart hoofdstuk speciaal aandacht besteed. Van zijn “Ateliers Paul Cauchie” zijn nog publiciteitsfolders bewaard, waaronder een gespecialiseerde brochure over sgraffito. Het belang van de tegeltableaus wordt benadrukt in een apart opstel achteraan in het boek.
Een twintigdelige portrettengallerij (mét Victor Horta) en enkele nostalgische zwart-witfoto’s van studenten aan de Antwerpse Academie besluiten deze schitterende publicatie. Voor wie een hart heeft voor architectuur, meer bepaald voor de Art Nouveauperiode is dit boek een must. En voor iedere rechtgeaarde Antwerpenaar ook natuurlijk.