Josef Mengele deed als kamparts in Auschwitz en andere KZ-kampen gruwelijke en totaal zinloze experimenten op mensen en stuurde ontelbare slachtoffers naar de gaskamers. Mengele werd vooral berucht voor zijn experimenten op kinderen, en speciaal tweelingen, die uiterst pijnlijk en haast altijd de dood tot gevolg hadden. Van de drieduizend jongens en meisjes die de ‘Engel des Doods’ voor zijn proefnemingen ge(mis)bruikte, overleefden amper 183 de krankzinnige proeven. Zo werden de ogen van zijn slachtoffertjes ingespoten met een vloeistof om ze Arisch blauw te kleuren.
De bekende Braziliaanse journaliste Betina Anton schreef onder de titel Het geheime netwerk dat Josef Mengele liet verdwijnen een boek over de Braziliaanse periode van de beruchte SS-kamparts na 1945. Boek waaraan ze zes jaar werkte. Het was voor schrijfster een schok toen ze als zesjarige scholierster in 1985 meemaakte hoe de geliefde onderwijzeres, midden in de les, door de politie van Sao Paolo weggeleid werd. Later vernam ze dat haar onderwijzeres in 1979 de begrafenis had geregeld van de Duitser Wolfgang Gerhard, die na een zwempartij plots een beroerte gekregen had.
In werkelijkheid heette de man Josef Mengele. Mede dankzij haar onderwijzeres en een netwerk van vrienden slaagde hij erin om gedurende 34 jaar uit handen van nazi-jagers, met vooraan de Israëlische geheime dienst Mossad, te blijven. Nooit werd hij verraden, ook niet toen er een bedrag van 3,4 miljoen dollar vindersloon op zijn hoofd stond. Velen dachten in december 1961 toen Adolf Eichmann opgepakt werd, dat het nu niet meer lang zou duren eer ook Mengele zou opgepakt worden. Hij bleef echter verborgen en sleet een ongestoord leven. In 1949 ontsnapte hij vanuit Beieren naar Zuid-Amerika, waar enkele dictators en nazi’s voor een veilig onderkomen zorgden. De meesten bleven trouw aan hun ideologie. Sommigen hingen tijdens de kerstperiode zelfs hakenkruisjes aan hun kerkstboom.
Op basis van interviews en talloze nieuwe bronnen reconstrueerde onderzoeksjournaliste Betina Anton het leven en de vlucht van Mengele. Ze verschaft ons, in haar vlot geschreven boek, een duidelijk beeld hoe de gewezen kamparts erin slaagde om gedurende heel zijn verdere leven in Brazilië uit handen van zijn vervolgers te blijven. Tevens krijgen we een goed uitgewerkt beeld van de personen die hem hielpen, en zelfs bereid waren hun eigen leven voor hem te riskeren.
Kleine leesletter, met twee fotokaternen in kleur, eindnoten, bibliografie en register.
|