Tot de voornaamste musea in Parijs behoort Musée Jacquemart-André van het Institut de France. Tot de voornaamste musea van Rome behoort de Galleria Borghèse. Naar aanleiding van een gedeeltelijke renovatie van het Musée Jacquemart-André werkten beide samen om een tentoonstelling uit te bouwen met meesterwerken uit de Galleria Borghèse. Die loopt tot het einde van de kerstvakantie 2024-2025. Bij zo’n prestigieuze tentoonstelling hoort een even prestigieus boek. Daarvoor werd een beroep gedaan op het Belgische Mercatorfonds, dat voor de schitterende uitgave zorgde.
Dit volumineuze boek op groot formaat, keurig ingebonden in een harde kaft en voorzien van een kleurrijke stofwikkel, waarop een van de hoogtepunten uit de Italiaanse collectie prijkt, namelijk een schilderij van Michelangelo da Caravaggio, is werkelijk een catalogus. Het bestaat inderdaad grotendeels uit een bespreking van de bijna vijftig uitgeleende kunstwerken, vooral schilderijen en enkele beelden. Uiteraard is daar niets mis mee. De inhoudelijke besprekingen van de kunstwerken die telkens een volle bladzijde bedragen zijn stuk voor stuk hoogstaand wetenschappelijk werk. Telkens werden wat technische gegevens (zoals formaat, drager, …) en een korte bibliografie toegevoegd. Ieder besproken kunstwerk werd naast de bespreking op groot formaat en op een grijsblauwe achtergrond afgedrukt. Het zijn pareltjes van illustraties, om te genieten van al dat moois. De besproken en dus aanwezige kunstwerken zijn in enkele thema’s ingedeeld. Het zijn niet de minste schilderijen en beelden die voor enkele weken de Franse hoofdstad sieren. We denken aan meesterwerken van Pieter Paulus Rubens, Antonello da Messina, Michelangelo da Caravaggio, Sandro Botticelli, Gerrit van Honthorst, Lorenzo Bernini, Raffaello Sanzio, Tiziano Vecello, Annibale Carracci, enz. Het kunstboek bevat vooraan ook drie interessante essays, die uiteraard handelen over de Borghèsecollectie. Zo belicht kunsthistoricus Alain Pasquier, die gespecialiseerd is in Griekse sculpturen uit de Oudheid, de marmeren antieke beelden die er worden bewaard en kunsthistoricus Pierre Curie, die sedert een tiental jaar het Musée Jacquemar-André leidt, de relatie tussen Scipion Borghèse en Lorenzo Bernini met als ondertitel ‘Tussen mecenaat en vriendschap’. Directeur Francesca Cappelletti van het Romeinse museum heeft het uiteraard over de ‘galleria’ zelf. Deze teksten brengen andere aspecten van de Italiaanse verzameling.
De uitgave zelf bevat alle kenmerken die men van een goed kunstboek mag verwachten: boeiende teksten en beschrijvingen, schitterende afbeeldingen en een sobere maar keurige vormgeving. Deze uitgave van het Mercatorfonds is meteen ook een meesterwerk van boekarchitectuur. Het boek sluit perfect af met een bibliografie en een uitgebreide index. En een Vlaamse uitgeverij mocht dit allemaal uitgeven!